Jaarverslag 2014

Jaarverslag over het jaar 2014 van de voorzitter en secretaris

 

Terugblik op het feest 2014

Het jaar 2014 was succesvol als gedenkwaardig tegelijk. Het was een wat ander feest dan andere jaren,   een jaar van het WK voetbal zoals we dat eens in de 4 jaar meemaken.

Alle voorgaande jaren liep het wel los en paste het naar omstandigheden altijd aardig in het programma. Dus dachten wij dat het dit jaar ook wel los zou lopen.

Nou, eigenlijk dachten wij dat we er helemaal geen hinder van zouden hebben want “ons” Nederlands elftal presteerde in de aanloop naar dit WK immers heel erg slecht en zou toch niet presteren.

Maar Ome Louis dacht daar toch heel anders over en wist ons allemaal aangenaam te verrassen en uiteindelijk bijzonder goed te presteren met zijn team. Van de ene verbazing vielen wij in de andere en uiteindelijk stond op de ”Finaleavond” van ONS HOORNERFEEST ONS NATIONALE team in de kwartfinale tegen Costa-Rica!

Het vergde veel durf en creativiteit van de organisatie van ons feest om een beslissing te nemen over het uitzenden van die wedstrijd met of zonder geluid want we wisten vooraf dat welke keuze we ook zouden maken dat het van invloed zou zijn op “ONS” feest!

Na lang zoeken werd het ei van Columbus gevonden door als bestuur samen met de ploegleiders van de buurtschappen te gaan beslissen of deze wedstrijd inclusief geluid uitgezonden zou worden. De stemming van de ploegleiders eindigde in een gelijke stand waardoor de stemming in het bestuur de doorslag zou geven.

Het werd gezamenlijk voetbal kijken met geluid in de feesttent en na een zenuwslopende wedstrijd, inclusief verlenging en strafschoppen, vierden we samen toch nog een grote finale.

Voordat we u verder meenemen in deze terugblik over 2014 willen we allereerst alle sponsoren en vrijwilligers bedanken voor hun hulp en steun die zij ons dit jaar weer gegeven hebben.

 

Woensdag 2 juli

Het feest begon dit jaar al op woensdag met de uitvoering van de jaarlijkse musical van de Jenaplan school. De kinderen hadden slecht één dag de tijd om een musical in te studeren die zij deze avond mochten opvoeren in de feesttent. Overdag werd de tent omgetoverd tot een ware Circustent en aan het begin van de avond was de “Grande Finale” voor alle leerlingen, ouders, grootouders en leerkrachten. Het was een mooi begin van het Hoornerfeest 2014.

 

Donderdag 3 juli

Net als de afgelopen jaren begon de donderdag met een bijeenkomst voor onze sponsoren. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben wij zo de gelegenheid een klein gebaar terug te doen richting onze sponsoren. Wij hebben de gelegenheid een praatje met elkaar te maken over het wel en wee van het Hoornerfeest en we kunnen zo wat meer inzicht geven in de organisatie ervan. Het was dit jaar weliswaar niet zo bijzonder druk maar wij hopen dat het de komende jaren verder zal groeien tot een goed bezochte bijeenkomst.

Tijdens het avondprogramma hebben wij heerlijk mogen genieten van de muziek en gezelligheid van de Issertaler Muzikanten. Wat hebben zij een mooie invulling aan deze avond gegeven. Het was een prachtige mix van muziek, zang en een vleugje entertainment waar niet alleen de senioren van genoten maar ook de overige aanwezigen!

Het Rad van Fortuin was dit jaar nog feestelijker uitgerust, namelijk voorzien van verlichting. Zo zie je maar dat ons bestuurslid Tonny ook de koude winteravonden druk bezig is met het Hoornerfeest.

De Sponsoren hebben ons hierbij ook dit jaar prachtige prijzen geschonken die u heb kunnen winnen met het kopen van een of meerdere loten. Hiervoor nogmaals onze dank.

Vrijdagmiddag 4 juli

Deze middag hadden we verschillende leuke workshops voor de kinderen van onze leden klaar staan en natuurlijk ontbrak de kinderdisco niet. Een disco die op het allerlaatste moment anders ingevuld moest worden. Wij hadden namelijk een nieuwe DJ geboekt voor de kindermiddag maar die belde op donderdag wegens ziekte af. Na veel heen en weer gebel kwam er een verrassing uit de hoge hoed… “Hoorner” clown-zanger-entertainer “Arnoud Lutje” wou de organisatie daarvan wel verzorgen en de eerlijkheid gebied te zeggen dat Arnoud de kinderen geweldig heeft vermaakt. Onze complimenten aan Arnoud daarvoor!

De workshop ´cup cakes´ was een groot succes, de kinderen konden hun eigen cup cake versieren met verschillende kleuren marsepein. Ook konden de kinderen hun “schilderkunsten” aan ons en hun familie tonen. Er lagen schilderijdoeken klaar waarop kinderen zelf hun gang mochten gaan om hun schilderij te maken en mee te nemen naar huis. Deze middag hebben we hulp gehad van een aantal oud leerlingen van de Jenaplanschool en van de scoutinggroep uit Hattem.

 

Vrijdagavond 4 juli

Voor de vrijdag avond hadden wij de band “Mute” geboekt. Een jonge maar succesvolle band waarnaar we allemaal uitkeken. Echter in de aanloop van het feest werden we gebeld door het artiestenbureau dat de band niet de verwachtte ontwikkeling had doorgemaakt en werd ons een andere veel duurdere band aangeboden tegen de prijs van de geboekte band. Aangezien wij ons op dat moment hebben laten adviseren door het artiestenbureau besloten wij mee te gaan in hun voorstel en kwam de geweldige band “PreZz” in Hoorn optreden. Een jonge frisse en enthousiaste band. Zij brachten echte klassiekers en verrassende medleys ten gehore maar op gezette momenten klonk het wat vals en speelden ze minder goed in op het publiek. Zelfs in de pauzes lieten ze het helemaal stil vallen doordat ze geen bandje met muziek opzetten.

Verder hadden we deze avond natuurlijk onze traditie de `playbackshow´, met dit jaar als thema Après-ski. De buurten kwamen met schitterende optredens en de mooiste decors! Het is haast onmogelijk maar jaar op jaar weten de buurtschappen ons erg te verbazen, applaus voor jullie zelf zou ik zeggen!

 

Zaterdag 5 juli

Zaterdagochtend stonden zoals vele andere jaren de eerste mensen al vroeg op de feestweide voor onze rommelmarkt. Maar toch was het anders want we hadden ook een grootse oldtimershow op de weide staan die werkelijk spetterend de weide uitblonk. Hiervoor zijn wij veel dank verschuldigd aan Erik Draaijer. Erik heeft namelijk het afgelopen jaar de organisatie van de oldtimershow ter hand genomen en er een grote show van gemaakt. Met deze grote deelname heeft Erik werkelijk prachtige bezienswaardigheden naar Hoorn weten te halen.

Traditiegetrouw lopen wij samen met de Koninklijke Fanfare Wilhelmina de muzikale optocht door Hoorn, zingen we samen het Wilhelmus en hijsen wij de vlag in top bij de Jenaplanschool. Anno 2014 nog steeds de traditionele opening van ons feest op zaterdagmorgen.

Daarna was er deze ochtend een prachtige voorstelling te beleven in de tent genaamd; Het Snotmysterie!

Net zoals de vrijdag middag en -avond stond er ook de gehele zaterdag een kermis voor jong en oud.

De zaterdagmiddag was geheel voor de buurtschappen, zij konden weer grote strijd leveren om de punten voor de wisselbeker en de bierbokaal op zaterdagavond. Wat een geweldige inzet hebben zij getoond, dank jullie wel daarvoor!

Verder waren er op de weide demonstraties van de brandweer Heerde te zien. Zij lieten zien hoe een auto wordt open geknipt, een fiets in stukken of een vrachtwagencabine ontmanteld. De bezoekers mochten ook zelf ervaren hoe het is om als brandweer een brand te blussen of een auto open te knippen.

De zaterdagavond was nog wel een verhaal apart vanwege Koning voetbal, maar zo goed en zo kwaad als het ook ging heeft de  “Perfect Showband” er toch nog een mooie afsluiting aan kunnen geven, want ga er maar aanstaan om er voor en na zo’n voetbalfeest de stemming in te brengen. Peter Beense kwam in de rust van de wedstrijd niet geheel tot zijn recht maar heeft er naar omstandigheden nog het beste van weten te maken. En één ding is zeker, hij heeft 1 Heerderse Turk toch de avond van zijn leven bezorgd. En het was diezelfde Turk die Peter Beense het welbekende bosje bloemen aan mocht bieden, inclusief drie zoenen, ook dat mag gezegd worden! Mehmet, het zij je gegund

 

Enkele formaliteiten en feitelijkheden rondom de organisatie en haar leden

Om het Hoornerfeest 2014 te kunnen organiseren heeft het bestuur nagenoeg elke maand minimaal 1 keer vergaderd, de vakantiemaanden daargelaten. Deze bestuursvergadering houden wij nog steeds op de Jenaplanschool. Inmiddels vergaderen wij daar al enkele maanden in het bijgebouw. Hierover hebben we goede afspraken met de school.

Zoals gebruikelijk staan we jaarlijks na de ledenvergadering stil bij de diverse commissies en wisselen we soms van samenstelling wanneer een bestuurslid daar behoefte aan heeft. Recent hebben we een aantal verschuivingen aangebracht in de commissiesamenstellingen en hebben we voor de dagelijks bestuursfuncties een reserve weten te benoemen, Daarmee is de continuïteit vergroot.

Vorig jaar zijn we gestart met de mogelijkheid van het automatisch incasseren van de contributie. In het begin zagen we daar, vanuit verschillende oogpunten wat tegen op maar we hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt. Inmiddels hebben we tegen de 80% aan automatische incasso’s en valt het aantal storno’s enorm mee. Dit betekent een grote taakverlichting bij het binnenhalen van de contributie.

Het ledenaantal van onze vereniging blijft  schommelen rond de 1000 volwassen leden (de leden die contributie betalen) dit waren er vlak voor de ledenvergadering in 2014 1.052 en op dit moment zijn dat er 1.028. Het aantal kinderen tot en met 15 jaar waren er in 2014 346 en zijn er nu 335 ook dat blijft dus redelijk gelijk. In totaal dus 1.398 in 2014 en 1.363 nu.

Het jaarlijkse bestuur uitje heeft dit seizoen plaatsgevonden in en rond de Heerdese bossen en heidevelden. We werden eerst ontvangen met koffie en gebak bij de kantine van de Horsthoekruiters. Voordat het sportieve gedeelte begon bestond er nog kort de gelegenheid voor enkelen onder ons om een versnapering te nuttigen om de spieren even los te maken maar al gauw gingen we met grote steps en elektrische Segway’s een puzzelrit maken. Na menig zweetdruppel en een kapotte knie en een goedverzorgde pitstop kwamen we uren later weer op de startplaats aan.

Daar hebben we heerlijk gegeten en na geborreld om een goed geslaagd Hoornerfeest 2014 gezamenlijk af te sluiten en vooruit te kijken naar editie 2015.

 

Namens het bestuur van Oranje Vereniging Prinses Beatrix te Hoorn.

Jan Agterhuis – Voorzitter

Irene Regterschot – Secretaris